Zárcsere Budapesten akár egy órán belül

Bejárati ajtó zárcsere

Amikor elromlik a zár, azonnali segítségre van szükségünk. Budapesten belül legtöbbször egy órán belül megtörténik a zárcsere. Cikkünkben bemutatjuk mire érdemes figyelni otthonunk biztonságával kapcsolatban.

Észre sem vesszük az ajtót, csak megszokott módon nyomjuk lefelé a kilincset, nap mint nap nyitjuk és zárjuk, rendesen megdolgoztatjuk a zárbetétet, de sohasem ellenőriztetjük annak állapotát, nem győződünk meg arról, hogy „rendesen” működik-e. Aztán, amikor ott a baj és a zár elromlik, akkor sopánkodunk, hogy miért is történt mindez, miért kell hívni a lakatost, miért pont velünk történik ez az egész.

A zár fontosságáról beszélni kell, hiszen ez jelenti a saját testi épségünk és az értékeink, vagyontárgyaink biztonságát. Ha a zár elromlik, mi sem vagyunk kellő biztonságban.

Tudta, hogy rendszeres odafigyeléssel és karbantartással megelőzhető lenne a zárcserék döntő többsége? Kár, hogy pont ezzel nincs időnk, energiánk foglalkozni, hiszen éppen elég a soron következő számlát kifizetnünk, és a biztonságot jelentő zárral úgy vagyunk, hogy miért szereltessük, ha most még úgyis működik.

Milyen esetekben kerül sor zárcserére, vagy -javításra? Mi indokolja és ki a felelős?

Természetesen nem csak a tulajdonosok, a bérlők, a lakásban élők felelősek a zárak megfelelő működéséért. Mivel a zárakat folyamatosan használjuk, egy idő után elöregednek, „megadják magukat”. Mint azt már említettük, rendszeres karbantartással kivédhetőek lennének az ebből fakadó javítások, de van, amikor erős feszítés hatására a kulcs egészen egyszerűen beletörik a zárba és ezen a ponton már csak a teljes zárbetét cseréje jelenti a megoldást.

Velem egyszer már megtörtént, hogy rohantam hazafelé és véletlenül egy másik kulcsot próbáltam a zárba erőltetni. Figyelmetlen voltam, ráadásuk kapkodtam, így alaposan pórul jártam: sikeresen beletörtem a zárba a kulcsot. Mondanom sem kell, hogy az egész napomat tönkre tettem ezzel a húzásommal. Hiába volt véletlen, a baj mégis elért, még szerencse, hogy egy profi lakatos jött ki hozzám, és ő valóban segített: azóta is tökéletesen működik az ajtó, nincs semmi gondom vele.

Az elöregedés, a kulcsbetörés mellett a harmadik leggyakrabban előforduló eset, amikor biztonsági okokból szeretnénk zárat cseréltetni. Betörés után, vagy ha a lakásban albérlők laknak és egy bérlőváltás történik, érdemes a zárakat kicseréltetni, hogy az ember nyugodtan aludhasson esténként. Sajnos napjainkban az értékeinket (különösen nagyvárosokban) védeni kell, ez van belénk nevelve, ezért jó, hogy van az extra védelmet nyújtó heveder zár vagy széf. Mindent összevetve be kell látnunk, hogy a zár mégiscsak jó dolog, főleg, akkor, ha rendesen működik.

Ajtónyitás: nagy a baj, ha nem működik az ajtó!

Ugye Ön sem figyel az ajtónyitásra? Automatikusan, magától értetődő módon nyitjuk-zárjuk az ajtókat (naponta legalább tízszer), csak éppen akkor gondolkozunk el az ajtók fontosságát, ha egyszer csak nem működik, és nem tudjuk bezárni vagy éppen kinyitni.

Ilyenkor nincs mit tenni, a profi szakemberhez, a lakatoshoz kell fordulni. Ők valóban minden zártípust kívülről-belülről jól ismernek, tudják, hogy hol keressék a problémát, ráadásul még ünnepnapokon és hétvégéken is dolgoznak. Adott esetben tanácsot is adnak és mindezt gyorsan, precízen és jó áron nyújtják a hozzájuk fordulóknak. A lakatost valahogy úgy kell elképzelni, hogy van nála mindig egy óriási táska, abban mindenfelé zárszereléshez szükséges eszköz és rengeteg új zárbetét. A lakatos munkát általában a helyszínen elvégzik a szakemberek, de egy-egy speciális kulcs vagy zárbetét esetében előfordul, amikor műhelymunkára is sor kerül.

Ismerjünk az ajtónyitásnak egy speciális esetét: a bezárt kulcsot

Bárkivel előfordulhat, véletlenül becsapódik lakásának ajtaja, amelyben belülről benne marad a kulcs, vagy hogy véletlenül a slusszkulcsot az ajtójába zárja és nem tudja kinyitni a járművet. Ilyen esetben az első gondolata az autó tulajdonosának általában az szokott lenni, hogy „most mi lesz”, „Jézusom, mennyibe fog kerülni”, és „jaj csak az autómnak ne essen bántódása”.

Speciális felszerelés, tapasztalat és a fejben lévő tudás ugyan szükségeltetik hozzá, de az erre szakosodott zárszakértők felkészültek az ilyen jellegű zárnyitásokra is. Miután igazoltuk, hogy saját tulajdonunkat nyittatjuk ki, általában pillanatokon belül kinyitják a véletlenül bezárt zárat, méghozzá úgy, hogy semmiféle sérülést sem okoznak a zárban és környezetében sem. Így még a zárcsere díját is megúszhatjuk, csupán a nyitásért kell fizetnünk a zárnyitónak.

Biztonsági ajtó

A biztonsági ajtó zárjavításának egy külön részt szentelünk, hiszen az elmúlt években rengeteg új biztonsági műanyag, fa és acél ajtó cseréje történt magánlakásokban és üzlethelyiségekben. A biztonsági ajtó előnye, hogy valóban „biztonsági”: egy idegen betolakodónak nehezebb dolga van a biztonságival, ugyanakkor, ha zárcserére kerül sor, a zárbetét javítása jóval költségesebb, mint egy hagyományos ajtó zárcseréjének. Ezzel természetesen senkit sem riasztunk el a biztonsági ajtótól, sőt inkább mindenkit arra biztatunk, hogy aki teheti, az igenis cseréltessen ajtót, mert habár a későbbi zárjavítás költségesebb lesz, megéri befektetni, nem csak a külső megjelenés, hanem az ajtó által nyújtott biztonság miatt is.

Arra azért ügyeljünk, ha mégis zárcserére kerülne sor, legalább az eredeti zárral megegyező biztonsági szintű zárbetétet válasszunk, mert hiába biztonsági maga az ajtó, ha egy olcsó, egyszerű, alap kivitelű zárbetét van benne, nem sokat véd.

Mitől profi egy zárszervíz?

A profi szó azt sugallja, hogy nem egy egyszerű, hagyományos zárról, zárbetétről és kulcsról van szó. A profi zárszervíz magában foglalja speciális zárak, elektronikus zárrendszerek, digitális beléptető rendszerek javítását, széfek javítását és rendszeres szervizelését, azaz ellenőrzését is.

A rendszeres szervizelés fontosságáról ne felejtkezzen meg Ön sem!

Ha a mindennap erősen használatba vett zárakra nem figyel oda, nem ellenőrizteti rendszeresen, hogy megfelelően működnek-e, félő, hogy a zárak elromolnak és hasznavehetetlenné válnak.

Ha azonban a nagy értékű zárakra odafigyel és egy lakatossal évente egyszer megnézeti, elvégezteti karbantartásukat, kiküszöbölhetőek még időben a hibák. Egy üzlet, vagy egy iroda kapcsán ez még fontosabb. Minimális gondoskodással megelőzhető a zárcserék többsége, de ha már megállíthatatlanul ott a baj és kopog az ajtaján, akkor ne várjon, és hívjon azonnal egy zárszervízest.

menu
menu