Egészségmegőrzés és pihenés a szaunában

Szaunázás

Kezdetben az északi népek szaunázási szokásait Európa középső és déli területein élők csupán egy kedvtelésként, egyfajta sajátos hóbortként tartották számon. Napjainkra azonban ez a szemlélet gyökeresen megváltozott köszönhetően annak, hogy az emberek tudják, hogy a szauna túl azon, hogy pihentető, nagyon egészséges, jótékony hatásai pedig az élet minden egyes területére kihatnak.

Szaunázás jótékony hatásai

Rendszeres szaunázással az immunrendszer megerősödik, ami valódi fegyverként szolgál mindenféle vírus és baktérium sikeres legyőzésére. Bőrünk szemmel láthatóan és érezhetően megfiatalodik, visszanyeri bársonyos tapintását és irigylésre méltó rugalmasságát. Hangulatunk is megváltozik, aki rendszeresen rosszkedvű és levert a szaunázás közben kellemesen ellazul és nyugodt állapotba kerül.

A különböző benntartózkodási és felfrissülési fázisok megválasztásával felfrissíthetjük, tonizálhatjuk testünket, bemelegíthetjük egy edzésre, vagy lazíthatunk is benne. Egy kiadós szaunázás után hosszú, pihentető alvás lesz jutalmunk.

A szauna tehát nem csak élvezetet jelent. Nem csupán egy szabadidős, wellness programként szolgál. A rendszeres szaunalátogatás csodákra képes. Olyan energiát ad a mindennapoknak, aminek köszönhetően az élet minden területén az ember jobban teljesít. Ugyanazt a munkát gyorsabban és pontosabban végzi el. A tanulás szintén könnyebben és eredményesebben megy. Ha eddig még sosem szaunáztál, legfeljebb csak hallottál róla ezt-azt a televízióban és olvastál néhány érdekességet ezzel kapcsolatban, akkor most részletesen is bemutatjuk számodra a hagyományos finn szauna és annak modern változatát: a még hatékonyabb, árban viszont jóval kedvezőbb infraszaunát!

A szaunák atyja: a finn szauna

Az ezer éves múlttal rendelkező finn szauna az északi népek számára kezdetben csupán mosakodó, tisztálkodó helyiségként funkcionált. Az évszázadok múlásával azonban a szauna a valódi testi-lelki feltöltődés színhelyévé alakult át, és ezt a funkcióját így tölti be mind a mai napig.

A szaunázással kapcsolatban gyakori kérdés, hogy vajon minden évszakban szaunázhatunk-e és az időjárás nem befolyásolja negatív vagy pozitív irányban a szauna egészségre gyakorolt hatásait. Szaunázni lehet télen és nyáron is. A hidegebb hónapokban kellemesebb, de nyáron is éppúgy élvezhető, legfeljebb az ember többször hűti magát hidegvizes zuhannyal vagy egyszerre rövidebb időt tölt a szaunában, de azt többször megismételi.

A hagyományos finn szauna működésének alapja a melegítésért felelős kályha. A szaunakályha lehet igazi, klasszikus fafűtéses; tiszta és biztonságos elektromos; vagy a legmodernebb, legkorszerűbb infra. A szauna működésének/működtetésének további fontos elemei a kövek, amik a készülék kikapcsolása után is hosszan megtartják a szauna melegét.

A szaunázás új korszaka az infraszauna, fekvő infraszauna és az infrakabin

A kályha által működtetett finn szauna mellett a modern infraszauna is egyre elterjedtebb az emberek körében. Ez a népszerűség nem véletlen, hiszen több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami a hagyományos finn szaunában nem fedezhető fel. Ilyen például a fűtési idő hossza. A finnél ez hosszabb időre nyúlik, az infránál azonban jelentősen lerövidül.

Aki otthonába szereltetne infraszaunát, tehát nem saját maga eszkábálná össze, hanem vásárolna egyet, az infraszaunához jóval olcsóbban hozzájuthat, mint a finnhez. (Akár egy, akár kétszemélyesről is van szó, 100-200 ezer forintot is megspórolhat.) A kedvezőbb ár ellenére azonban az infra is rendelkezik azokkal az egészségmegőrző, jótékony hatásokkal, amiknek köszönhetően a szaunázó úgy lép ki a kabinból, mintha újjászületett volna. Már 5-10 alkalmat követően a bőr látványosabb rugalmasabb lesz, a vérkeringés fokozódásával az ember fittebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érzi magát.

Ám a pozitívumok ezzel még nem értek véget. Mivel ma már minden a kényelemről és ezzel együtt a funkcionalizmusról szól, a szaunák között is van, ami fekvő. A fekvő infrakabin sokkal kényelmesebb és praktikusabb a hagyományosabb változatoknál. Az ember jobban el tudja magát engedni. A relaxáció ebben az esetben valóban feltölti a szaunázót pozitív, sejtmegújító energiával.

Ha még nem biztos abban, hogy vajon a hagyományosabb vagy a modernebb szaunát válassza, akkor azt mondhatjuk, hogy mivel mindkettő rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, válasszon annak megfelelően, hogy melyik fér el jobban otthonában, vagy hogy melyik a megfizethetőbb.

A szauna egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Bármilyen típusú szaunáról is legyen szó, olyan egészségügyi hatásokkal rendelkezik, amit hosszú távon a szervezetünk, az immunrendszerünk és a bőrünk hálál meg. Ezeket a hatásokat minden szaunázó megtapasztalja a saját életében, hiszen az illető kiegyensúlyozottabbá és magabiztosság válik. A rendszeres szaunázók elfelejtik, hogy milyen fáradékonynak lenni, kevesebb alvással is ugyanolyan fittek marad, mint korábban, mégis jobban érzik magukat a bőrükben, a közérzetük pedig kellemesebb lesz, mint valaha is volt.

A következő sorokban pontokba szedve felsoroljuk a szauna legfontosabb előnyeit:

  • Erősíti az immunrendszert, így ellenállóvá tesz a vírusok és a baktériumokkal szemben.
  • Fokozza a vérkeringést, edzi a szívet.
  • Az intenzív izzadás során alaposan megtisztítja a szervezetet az idővel felgyűlt méreganyagoktól.
  • A legjobb hangulatjavító és a leghatásosabb, legegészségesebb stresszoldó.
  • Álmatlanság ellen valódi gyógyírként szolgál.
  • Szépít: a bőrt rugalmassá teszi, megfiatalítja, ráadásul a narancsbőrt is képes eltünteti.

Az imént felsorolt indokok alapján a szauna egy csodálatos emberi találmány. Vannak azonban olyan típusú emberek, akik nem szívesen járnak közösségi szaunákba, inkább szeretnének egyet a saját otthonukba.

Ennek kivitelezése azonban viszonylag drága dolognak számít. Az egyszemélyes komplett infraszaunák elérhetők akár már 250 ezer forintos vételártól, de a hagyományos, kályha által működtetett finn szaunák ennél jóval drágábbak. Ezért érdemes elkezdeni a szaunaépítést házilag, hiszen ma már ez is lehetséges!

Szaunaépítés házilag

Az anyagi kiadásainkon azzal csökkenthetünk, ha mi magunk vagyunk a kivitelezők. A hagyományos szaunák alapműködése, ha belegondolunk: nem is annyira bonyolult, hiszen az eszköz működésének lényege a hőtermelés, a kívánt hőfok elérése. Nézzük, hogyha saját maga vág bele a szaunaépítésbe, mire is lesz szüksége a munkálat során.

A legfontosabbak az alapanyagok, vagyis a lambéria, a padléc, a szauna ajtó, a kályha, valamint a különféle szauna kellékek és felszerelések (kövek, dézsa, kanál, illóolajok). Ezeket érdemes minőségi forgalmazótól beszerezni. Ha rendelkezésre állnak az építéshez nélkülözhetetlen alapanyagok, a forgalmazótól kapott információk mellett érdemes utánanézni az egyes lépéseknek, hogy valóban spórolást jelentsen házilag szaunát építeni.

Aki kedvet kapott a szaunázáshoz és felkeltettük érdeklődését, az járjon el rendszeresen finn vagy infra szaunába! Tapasztalja meg a szauna jótékony hatásait a saját bőrén! Az egészségért tenni jó, hiszen a szervezetünk meghálálja a törődést!

menu
menu