Újítsuk meg fűtési szokásainkat elektromos rendszerekkel és hatékony infrapanellal!

Infrafűtés

Az elektromos fűtési rendszerek egyre hatékonyabbak, az infrafűtés előnyei tagadhatatlanok. Bemutatjuk az infrapanel működését és költségeit.

A legtöbb család erősen tart a téltől, hiszen ilyenkor fűteni kell, a fűtési költségek viszont az egekbe szöknek. Magam is ismerek olyan háztartást, ahol az egyik fő keresetének közel a fele elmegy csak a fűtés finanszírozására. Mert hiába van távfűtés (ami már önmagában is igen tetemes összeget tesz ki), ehhez általában még hozzá jön valamilyen olcsó, de rendkívül sokat fogyasztó elektromos készülék, ha a családban kisgyermek van, és mondjuk a sarki ház harmadik emeletének egyik kis szobájában a meleg radiátor ellenére mégis alacsony hőmérséklet uralkodik.

A téli fűtési szezontól való félelemtől csak hatékony, modern fűtési rendszerekkel szabadulhatunk meg. Ilyenek például az infra fűtőpanelek, az elektromos rendszerek, a norvég fűtőpanelek vagy éppen a napelemmel kombinált infrafűtő egységek.

Ezekről a lehetőségekről, modern fűtési megoldásokról igenis beszélni kell, hiszen árban, kivitelezésben, aki szeretne egy élhető otthonban élni, az számára elérhető.

Tény, hogy OLCSÓBBAK, HATÉKONYABBAK és EGÉSZSÉGESEBBEK bármilyen radiátor- és kazán alapú lehetőségnél. Főként a nők, a háziasszonyok nem értik, miként fordulhat elő az, hogy egyik nap felmossák a port a padlóról, gondosan letörölgetik a polcokat, valamint a lakásban lévő személyes tárgyakat, másnapra vagy harmadnapra mégis minden poros, a porszívót szinte el sem lehet tenni, újból elő kell venni.

A lakás a levegő szennyezettsége mellett azért is porosodik, mert a fűtőközegek (padlófűtés, radiátor, törülköző szárító, konvektor) folyamatosan kavarják a levegőben lévő porszemcséket, így hiába törli le valaki az íróasztalát, néhány óra múlva a kavargó levegő miatt úgyis poros lesz és sajnos a takarítást kezdheti elölről.

Mitől más az infrafűtés? Miben rejlik az infrapanel hatékonysága?

Infrafűtés esetén a közvetítő fűtőközeg nem valamilyen fűtőtest, hanem fűtőpanelek, illetve fűtőfilmek. Ezeket a paneleket a fűtendő helyiség adottságainak megfelelő méretben (hosszúságban és szélességben), és a helyiség négyzetméterének megfelelő teljesítményben vásárolhatók meg. Hogy mennyiért? Nem kell nagy számokra gondolni. Nagyságrendekkel olcsóbban megúszható, mintha a mostani kazánját cserélné le egy újra, de elmondható, hogy még egy teljes radiátor cserénél is kedvezőbben kivitelezhető.

Az infrapanelek házilag is összeszerelhetők és beépíthetők (az infrafilmek általában a padlóburkolat alá kerülnek, de nagy belmagasság esetén beépíthetőek a mennyezet alá is), ám mindehhez érdemes szakértő segítségét és tanácsát kérni.

Létezik egy továbbfejlesztett változat is: a napelemmel kombinált infrafűtés!

A napelemmel kombinált infrafűtést azoknak ajánljuk, akik teljeskörű felújításban gondolkoznak vagy pedig egy teljesen új, hagyományos tégla lakás vagy passzívház építését tervezik.

Itt ugyanis megoldható, hogy a fűtést az infrafilmek és az infrafilmek oldják meg, míg a napelemek a lakás teljes áramellátást biztosítsák. Passzív, környezetbarát házak építésében dolgozó energetikai mérnökök azt mondják, hogy a teljes beruházás összege a beruházó számára kb. 6-8 év alatt térül meg, ám ehhez még hozzá teszik, hogy mindez nagyban függ a fűtési rendszer használatának mértékétől is.

A napelemmel kombinált infrafűtés árban jóval borsosabb, mint az egyszerű, kifejezetten fűtési célt betöltő infrafilmek és infrapanelek, viszont az is tény és erről az előnyről nem szabad megfeledkezni, hogy a napelem segítségével megtermelt elektromos áram nem kerül egy fillérbe sem, a napelem ingyen készít áramot annak érdekében, hogy világítson a lámpa, és hogy működjön a számítógép vagy a televízió. Ezt kiegészíti, hogy aki egyszer beüzemelteti otthoni napelemes rendszerét, a későbbiekben már nem kell karbantartási és szervízelési költségekkel számolnia. Egyszer kell tehát beruházni, a hatás azonban hosszútávon érezhető lesz.

Nem is a norvégok lennének… íme a norvég fűtőpanel!

A norvégok mindig is nagy hangsúlyt fektettek az új, modern fűtési technológiák kifejlesztésére és azok folyamatos fejlesztésére. Nem csodálkozunk tehát, ha a leghatékonyabb, ár-érték arányban legversenyképesebb fűtőpanelek egyenesen tőlük érkeznek.

ADAX, ADAXNEO, GLAMOX és NOREL. Ezek napjaink legismertebb norvég fűtőpaneljei. Az ADAX norvég gyár több mint 60 éve aktívan foglalkozik a panelek tervezésével, gyártásával és értékesítésével. Mind a négy fent említett alaptípus rendelkezik három olyan tulajdonsággal, ami minden felhasználó számára elegendő meggyőző erővel szolgál, hogy végül a norvégok mellett döntsenek.

Ez a három tulajdonság a következő:

  • Működésük gazdaságos, ugyanakkor rendkívül hatékonyak és mindezt úgy érik el, hogy alacsony zajszinten dolgoznak. És amit még szintén meg kell említeni, hogy a norvég fűtőpanelek olyannyira biztonságosan működnek, hogy a hagyományos cirkófűtéssel ellentétben itt nem kell számolni semmiféle szén-monoxid mérgezéstől. Ez a kockázati tényező teljes mértékben kiiktatandó.
  • Beszerzésük és fenntartásuk költséghatékony.
  • Külsőre esztétikusak, modernek és nem vesznek el a lakás hasznos teréből (nem úgy, mint a radiátor vagy a kazán).

Ez a három tényező minden elektromos fűtési rendszert egyaránt jellemez. Itthon egyelőre kevesen ismerik és egyre több cikket kellene írni az intelligens, mégis megfizethető és kifizethető fűtési megoldásokról.

Összefoglalásképp tekintsük át, hogy mit igazolnak a TÉNYEK az elektromos fűtési rendszerekkel kapcsolatban

Bizonyított tény, hogy az elektromos fűtőpanelek 100%-os hatékonysággal képesek hővé alakítani az elektromos energiát, sőt, a speciális fűtőbetétnek és a precíz szabályozó rendszereknek köszönhetően fogyasztásuk jóval kisebb a hagyományos izzószállal (például a ventilátoros) működő berendezésekhez képest, ami pedig a tartósságukat illeti, az össze sem hasonlítható egy más elven működő fűtő rendszerhez viszonyítva.

Ha egyelőre még csak kipróbálná a rendszert, megteheti, hiszen az infrapanelek és a norvég fűtőpanelek nem csupán főfűtésként, hanem azt kiegészítő fűtésként is szokták ajánlani a szakemberek (bár az esetek többségében a háztartás később aztán úgyis csak az infrára áll rá…).

És elárulunk még egy titkot, ami lehet, hogy számodra is újdonság lesz vagy csak egyszerűen eddig még nem gondoltál bele: a legnagyobb energia megtakarítást ugyanis az őszi és tavaszi hónapokban érhetjük el. Ekkor még vagy már nem kapcsoljuk be a lakás fűtési rendszerét, vagy éppen bekapcsoljuk, és rengeteg energiát elhasználunk a felesleges terek és csövek felfűtésére, pedig lehet, hogy csak a fürdőben, vagy egy-egy szobában (például a gyerekszobában!) szeretnénk kellemes meleget varázsolni.

Ilyenkor tökéletes lehet a norvég fűtőpanel vagy az infrapanel. Alig fogyasztanak valamit, működésüket szinte alig mutatkozik meg a hó végi számlán, mégis komfortosan érezhetjük magunkat az otthonunkban.

Azok, akik spórolnának fűtésükön, azok, akik szeretik a meleget, csak éppen tartanak a túlságosan nagy fűtési számláktól, AZOKNAK ajánljuk a jövő rendszerét, ami már itt van Európában és itt kell, hogy legyen Magyarországon is!

menu
menu