A téli gumit mikor cseréljünk le? Hőmérséklet vagy más függvénye ez?

Téligumi csere

Már nagyon sokan ismerik az alapszabályt, miszerint 7°C fok alatt téli gumikat szükséges felszerelni minden gépjárműre. Sokan azt is tudják, hogy a nyári gumi azért nem jó télen, mert teljesen eltérő az anyaga és a mintázata, hajlamos télen megkeményedni. Egyáltalán nem alkalmasak a nyári gumik a téli közlekedéshez. A 7 fokos szabályt azonban csak úgy érdemes alkalmazni és akkor, amikor tartósan 7 fok alá csökken a hőmérséklet, előbb nem érdemes.

Mikor vásároljunk téli gumit és mit jelentenek a jelölések?

Az idei téli gumi akciók, sokak számára jelentenek majd segítséget, hiszen sokkal olcsóbban lehet majd hozzájutni az abroncsokhoz. Ősszel a napi átlaghőmérséklet akár 10 és 15 fok között is alakulhat. Ebben az időszakban már sokan megindulnak a téli gumit megvásárolni.

Viszont a gépjárműtulajdonosok többsége még mindig csak akkor kap észbe, amikor már vastagon áll a hó az utakon. Érdemes már az akciók kezdetén megvásárolni a 4 téli abroncsot és nem kell majd attól tartani, hogy esetleg elfogy. Egyre többször előfordul az is, hogy némely gyártónál már pontosan a szezon közepén kifogynak bizonyos mintázatú és méretű gumik.

Nagyon sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha időben gondoskodunk a téli gumikról. Az előrelátóbbak már az októberi akcióban résen vannak. A gumiknál az M+S jelzés még nem jelenti azt, hogy a legjobb gumit vásároljuk meg. A jelölés a Mud és a Snow szavakat rejti, azaz sár és hó. A hópihe szimbólumot csak azoknál a gumiknál lehet használni, amelyek havon és jégen is tökéletesen teljesítenek. Érdemes erre a jelölésre nagyon odafigyelni.

Melyik autóhoz milyen abroncsot vásároljunk?

A blokkolásgátló, a kitörésgátló működése nagyban függ a kiválasztott abroncstól. Ezek a rendszerek csak akkor fognak üzemelni, ha téli gumi van az autón. A kipörgésgátló felel azért, hogy csökkenjen a kipörgő kerekeknek a fordulatszáma, míg a blokkolásgátló a fékerőt csökkenti. Hiába van valakinek ABS és ASR az autóján, ha nem vásárolja meg hozzá a szükséges téli gumit. Az összekerékhajtású gépjárműveknél sok tulajdonos gondolja azt, hogy télen is nyerők a nyári gumikkal, holott ez nem így van. Elindulni persze lehet egy nyári gumival is, de megállni már annál kevésbé. Nagyon sok baleset adódik ebből is.

Mikor cseréljük le a téli gumikat?

A tartósan 7 fok alá csökkenő hőmérséklet esetén felszerelt téli gumikat jellemzően egészen addig használjuk, amíg a hőmérő higanyszála tartósan nem nő 7 fok fölé. Emellett érdemes odafigyelni a mintázatra, a kopásra. A jogszabály szerint 1,6 mm profilmélység az, amely kötelező. Téli abroncsok esetében már más a helyzet, hiszen itt 4 mm-es szabályhoz kell tartani magunkat. A mintaárkok felelősek azért, hogy a nedvesség és a latyak elvezetésre kerüljön a téli időszakban.

menu
menu