Víz- gáz- és fűtésszerelés

Víz-gáz-fűtés

Akár felújítjuk, korszerűsítjük lakásunkat, akár a kazán, bojler nem működik, csőtörés van vagy csöpög a radiátor, vagy csak télire szeretnénk felkészíteni a központi fűtésünk rendszerét, bármikor szükségünk lehet víz-, gáz- és fűtésszerelőre.

Vízszerelő munkák

Vízvezeték szerelésen belül három főbb munkát különíthetünk el:

  1. Vész-javítás: amikor nagyon gyorsan cselekedni kell, a veszélyt el kell hárítani: a csőtörést, vízfolyást meg kell szüntetni.
  2. Karbantartás jellegű munkák: például a fürdőszobában csaptelep javítása, szerelése, WC kagyló, tartály szerelése, karbantartása, kerti csap javítása, cseréje, lefolyó szerelés, szennyvízelvezető javítás, csere, csőcsere, vízóra almérő kiépítés, villanybojler vízkőtlenítése illetve cseréje.
  3. Felújítás, kivitelezés: a vízszerelés az új csőhálózat kiépítéséből, vizes helyiségek felújításából, zuhanytálca és zuhanykabin, kád, mosdó és mosogató tálca beépítéséből, szereléséből, valamint a mosó- és mosogatógép bekötéséből tevődik össze.

A régi vezetékek cseréjére szükség lehet, amikor nagy mértékben csökken a nyomás és gyakran jelentkeznek dugulások. Az ólom vezetékek cseréje minél előbb szükséges, mert komoly egészségkárosodást okozhat. Napjainkban rézből és műanyagból készült csöveket használnak. A felújítási munkálatok megkezdése előtt szakemberrel méressük fel a csövek állapotát, végeztessük el a szükséges cseréket, javításokat. Ezek után elkészülnek a vízkiállások, melyeket a konyhaberendezések részletes és pontos tervezése meg kell hogy előzzön. A fürdőszobai vízszerelési munkákhoz nem is kell komplett lakásfelújítás. Részletekben is megoldhatók, azonban egy fontos szabály létezik: mindenből a minőségi anyagot válasszuk, különösen igaz ez a falba építhető hálózatokra és szerelvényekre. Ha belefogtunk a fürdőszoba felújításába, mindenképpen cseréljük ki a nyomó és lefolyó vezetékeket is.

Radiátor felszerelése

Radiátor felszerelése

Központi fűtés

Központi fűtőberendezések azok a készülékek és szerelvényeik, amelyek egy időben több helyiség fűtése alkalmasak. A fűtéshez szükséges energiát egy helyen, általában a kazánházban állítják elő. A központi fűtésnek számos előnye van: a fűtött helyiségek hőmérséklete egyenletes, szabályozható, a kívánt hőfokra állítható és ott tartható. Nem kell tartanunk szénmonoxid-mérgezéstől, sem tűzveszélytől.

A fűtés szerelésekor a kész tervek szerint kialakítják a csőhálózatot. A tervezés során, a fűteni kívánt helyiségek nagyságát és elhelyezkedését figyelembe véve meghatározzák a központi fűtés fűtőtestjeinek nagyságát, számát és elhelyezését. A rendszerhez kiválasztják a megfelelő hőtermelő és -leadó készüléket, azaz a kazánt. A háztartások az egyszerűségi és kényelmi szempontokat figyelembe véve, számtalan helyen használnak a fűtési rendszer üzemeltetéséhez gázkazánt. A fűtési rendszer pedig cirko üzemeltetésű.

Magyarországon a legtöbbet használt fűtőberendezés a gázüzemű kazán. A ma gyártott és beszerelhető kazánok a gázt gazdaságosan, és szinte tökéletesen égetik el. Számtalan gyártott fajtái közül mára már a zárt égésterűek hódítottak teret maguknak, elsősorban biztonságos üzemelésüknek köszönhetően. A cirko működési elve pedig nagyon egyszerűen megfogalmazható: a kazán a gáz elégetésével felmelegíti a vizet, amely melegvíz egy szivattyú segítségével a csővezetékeken a fűtőtestekhez jut. A fűtőtestek ( radiátorok ) a leadott hővel melegítik a helyiség levegőjét. A kombinált cirko gázkészülékek pedig a fűtési rendszeren kívül a használati meleg vizet is biztosítják a háztartásokban.

Az otthonunk belső hőmérsékletének beállításához fűtés szabályozása is szükségünk van. Az egyik fűtésszabályzó a szoba termosztát. A régi termosztátok már nem nagyon tudnak eleget tenni a korszerű, energiatakarékos követelményeknek. Jellemzően egy-két fok hőmérséklet eltérést követően kapcsolja be illetve ki a gázkazánt. Ennek következtében többlet gázfogyasztás alakulhat ki. A régi szobatermosztát cseréje a fűtéskorszerűsítés első lépése lehet. A digitális szoba termosztátokon beállítható akár 0,1 °C-os kapcsolási tartomány is.

Az időjárás függő szabályzó a külső hőmérséklet változását veszi figyelembe, ezáltal szabályozza a gázkazán teljesítményét így a modern kazán hatásfokát maximálisan tudjuk kihasználni. A fűtőtestekre szerelt szabályozó segítségével pedig az eltérő tájolású és nagyságú szobák hőmérsékletét tudjuk egyedileg beállítani. Fontos tudnunk azonban, hogy a szoba termosztáttal beállított lakás hőmérsékletén a termofejjel csak lefele tudjuk módosítani.

Radiátor, konvektor csere

Gázkonvektor használata ideális fűtési mód lehet a kisebb alapterületű helyiségekben, nyaralókban. Egyszerű szerkezet, és az üzemeltetése sem bonyolult. Viszonylag kevés hibalehetőséggel működnek, általában a termosztát megy tönkre, vagy nincs szikra. Javítását, cseréjét célszerű szakemberre bízni. Azonos típusú és teljesítményű konvektor cseréjekor nincs szükség szakhatósági engedélyekre, azonban bármilyen gépészeti átalakítása van szükség a gázhálózaton vagy a füstelvezetőn, engedélyekre lesz szükségünk

Radiátoros fűtésnél szakember segítségével megtervezhetjük, hogy a helyiségekben mekkora méretű radiátor képes ellátni a fűtési feladatot. A termosztát felszerelésénél figyelembe kell venni az elhelyezést az ideális hőmérséklet szabályozáshoz. A radiátor egyik legnagyobb előnye, hogy biztonság szempontjából felülmúlja szinte az összes fűtési módszert. Hibái többnyire házilag is elháríthatók, ritkább esetekben természetesen szükség lehet a radiátor cseréje. Főképp az elöregedés okozza a problémát.

A fűtés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a radiátorok állapota. Az eliszaposodott rendszer nagymértékben rontja a hatásfokot, ezzel növelve az energia felhasználását. Nem árt időközönként a fűtési rendszer átmosása, beszabályozása és a régi, öntöttvas radiátorokat energiatakarékosabb és hatékonyabb lapradiátorokra cserélni. Ezzel nő a fűtés hatékonysága is. Gyakori hiba a levegősödés, amely a meleg víz keringését gátolja. A megoldás a légtelenítés. Leragadt, elöregedett szelepek okozhatják a sokak által ismert kattogó radiátor problémáját. A rozsda a legnagyobb ellenségük, ami egyes esetekben a radiátorok kilyukadásához is vezethet. A szakemberek a radiátorok cseréjekor a szivárgó és gyengén záródó szerelvények cseréjét is elvégzik, valamint a szükséges alkatrészeket is beszerzik.

Bojler- és kazán javítás

Gázüzemű bojler illetve kazán használatakor nagyon fontos, hogy bizonyos időnként ellenőrizzük azokat. A kazánok és bojlerek karbantartását a fűtési szezon megkezdése előtt biztonságunk érdekében is érdemes elvégeznünk. A rendszeres karbantartásukról gondoskodva élettartamuk megnő, meghibásodásuk és energia fogyasztásuk pedig csökken. A kazán javítása a meghibásodott alkatrészt cseréjével történik. Nagyon fontos, hogy az adott típusú kazánhoz gyári alkatrészek kerüljenek beszerelésre. A gázkészülékek javítása után le kell ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás. A kazán belső feléről az égéstermékek lerakódását el kell távolítani. A gázbojlerre ugyanígy vonatkozik az évenkénti karbantartás az utóbbi években gyakori szénmonoxid mérgezések előfordulásának elkerülése érdekében.

Figyeljünk oda-egy két dologra a gázhasználat esetén:

  • ha gázszivárgást észlelünk a készülékből , esetleg a gázóránál, a készülék előtti vagy a gázóra elzáróját azonnal el kell zárnunk, és ki kell szellőztetnünk. A gázszerelő a szivárgás helyét gázszivárgás mérővel tudja pontosan kimérni.
  • gázkészülékből vagy a gázkészülék előtti szakaszon csepeg a víz, gázszerelőt, illetve fűtésszerelőt is hívhatunk.
  • ha rendszeresen fáj a fejünk, nem zárható ki a füstgáz visszaáramlás, melynek oka lehet esetleg a kémény nem megfelelő állapota.

A gázkészülékek beépítése, javítása és a legtöbb karbantartási munka képzett, regisztrált, és arcképes igazolvánnyal rendelkező, tapasztalt gázszerelő szakember kompetenciája, hiszen a munkája, illetve az abból eredő hiba hatalmas felelősséggel jár.

menu
menu