Fontos a rendszeres bojler vízkőtelenítés

Bojler vízkőtelenítés

A rendszeres bojler vízkőtelenítés az egyetlen esélye annak, hogy ne emelkedjen tovább a villany- vagy gázszámlánk. Ráadásul még a készülék élettartamát is meghosszabbíthatjuk segítségével.

Mely bojlereket kell vízkőteleníteni

Akár elektromos, akár gázbojlerről, állóról, átfolyósról, fekvőről, 80 vagy 120 literesről is van szó, a rendszeres bojler vízkőtelenítés elengedhetetlen annak érdekében, hogy a szerkezet belső falára és annak alkatrészeire rakódó vízkő ne gátolja meg el a készülék működését és ne okozzon a felhasználó számára horribilis villany- vagy gázszámlát.

Ez a folyamat egyébként egy általános karbantartási műveletnek számít, ami elvégezhető zártrendszerű forróvíztároló rendszereknél, valamint fali, függőleges kiviteleknél is. Mivel a bojlerek jól összerakott berendezések (a modern tartályok hegesztett acéllemezből készülnek, és korrózióvédelemmel is el vannak látva a tűzzománc bevonatú tartálynak köszönhetően) némi gondoskodást feltétlenül igényelnek. Ha a szükséges vízkőtelenítés rendszeresen elmarad, akkor bizony az energia számla is alaposan meg fog emelkedni.

Milyen gyakran van szükség a vízkőtelenítésre?

A kérdés már csak az, hogy milyen időközönként érdemes elvégezni vagy elvégeztetni a bojler vízkőtelenítést? Általánosságban elmondható, hogy minimum egy-másfél évente kötelező elvégezni a műveletet. A bojlerben megtelepedő vízkő mennyisége a víz keménységétől függ, márpedig ez országrészenként és településeként más és más értékeket mutat. Ahol bizony keményebb a víz, ott gyakrabban kell vízkőteleníteni, ahol lágyabb, azok a felhasználók szerencsésnek mondhatják magukat.

Hogyan vízkőtelenítsük bojlerünket?

Gázbojler esetén mindenképpen szakemberre lesz szükségünk, de villanybojler esetén is alaposan gondoljuk meg, hogy önállóan bele merünk-e fogni a műveletbe. Mindenképpben a készülék áramtalanításával kell kezdeni a szerelést. A fedelet levéve próbáljuk megjegyezni a vezetékek elrendezését, majd óvatosan bontsuk ezeket. Ezután szükséges a víz leeresztése, hogy hozzáférjünk a bojler belsejéhez. Itt biztosan cserélnünk kell a tömítéseket és az anódot, de még az is lehet, hogy a fűtőszálat is. Kaparjuk le a vízkövet a bojlerház faláról és mindenhonnan, ahol látjuk és hozzáférünk. Ezután visszatölthetjük a vizet majd visszaszerelhetjük a fedelet. Végül ellenőrizzük, nincs-e csepegés.

Miután a vízkőtelenítés során több veszélynek is ki vagyunk téve, azt javasoljuk, hogy alaposan fontolják meg a házilagos vízkőtelenítést és csak kellő tapasztalattal végezzék házilagosan. Hívjanak inkább szerelőt, aki egyidejűleg a további karbantartási és átvizsgálási feladatokat is elvégzi.

menu
menu