A csaptelep akkor jó, ha rendesen működik

Csaptelep javítás

Hiába folyik a hideg és a meleg víz a csatornahálózatban, ha nem járul a mosdóhoz éd a mosogatóhoz csaptelep, vagyis nem szabályozhatjuk igényünk szerint a kiáramló víz intenzitását és mennyiségét.

Milyen csaptelepekkel találkozhatunk otthonunkban?

A csaptelep egy létfontosságú átkötő eszköz, hogy a falban lévő csövek által hordozott víz a miénk legyen, tehát megmossuk vele az arcunkat vagy elmosogassuk az ebéd által koszossá vált edényeket és tányérokat. A különböző helyiségekben a különböző fukcióknak megfelelően különböző csaptelepeket használunk: másmilyen csaptelep kell a mosogatóhoz, a mosdóhoz és a kádhoz is, itt beszélhetünk kádtöltő csaptelepről, de kombinált, zuhany csatlakoztatására alkalmas csapról is. Ha csak zuhanyzóról van szó, oda nem alkalmas a kádtöltő csaptelep, itt csupán az zuhanyhoz vezető vízcsatlakozásra van szükség. Ez a csatlakoztatás törénhet falon kívül, de akár rejtett módon, a falban is futhatnak a vezetékek.

A funkcionalitáson túl azonban a csaptelep egy erős esztétikai funkcióval is rendelkezik, hiszen a helyiségben állva bárhonnan is nézzük, az jól látható, azonnal észrevehető. Dizájnban illeszkednie kell az otthon és a helyiség hangulatához. Mivel jó minőségű csaptelepek és az ehhez tartozó alkatrészek több típusban rendelkezésre állnak a fürdőszobai és a konyhai boltokban, valamint a különféle barkács szaküzletekben, ezért mindenki kiválaszthatja a saját magához és otthonához leginkább illő darabot.

Mit tegyünk, ha elromlik a csap?

Ha valami elromlik a háztartásban, az ember általában először saját maga igyekszik megbütykölni az adott dolgot. Így van ez a fürdőszobában és a konyhában a csaptelepekkel is. Csöpög a csap? Alig folyik belőle már víz? Nehezen zárható el? Ezek olyan általános és sajnos gyakran felmerülő hibák, amiket a felhasználó egyedül is megjavíthat. A csöpögő csaphoz például általában csak néhány filléres alkatrész, némi idő és persze türelem kell. De megéri egyedül javítani, hiszen egy szerelő kiszállási és munkadíjat is elkérhet, ha valaki tehát el tudja végezni munkáját, spórolhat rajta.

Persze vannak helyzetek, amikor egyedül nem megy, mert hiányzik a szakértelmünk, a megfelelő szerszámok, vagy egyszerűen csak nincs időnk a csöpögő, vagy rosszul működő csappal foglalkozni. Ekkor érdemes egy profi szerelőt híni, aki garanciát is vállalva javítja meg csagy cseréli ki hibás csapunkat.

Sajnos olyan helyzetek is adódhatnak, amikor a csapot már nem lehet megmenteni, a tisztítás, a tömítések vagy csapbetétek cseréje sem vezetett eredményre. Ilyenkor nem marad más, mint cserélnünk kell az egész csaptelepet. Ezek ugyan általában nem olcsók, mégse essünk abba a hibába, hogy a legolcsóbbat választjuk, mert a gyengébb minőségűek általában hangosabban működnek és meghibásodásuk is hamarabb várhatóbb, mint a minőségibb típusoké.

menu
menu